Reinigen zonnepanelen

Reinigen zonnepanelen

30 mei 2018
/
door Soldor
/ /

Zonnepanelen waar vuil op ligt presteren minder goed dan schone panelen. Natuurlijk zorgt de beschermende waslaag op de panelen en de regelmatige regenval in ons land ervoor dat stof en zand geen kans krijgen, maar om het hoogste rendement uit je zonnepanelen/zonnecollectoren te blijven halen is regelmatig schoonmaken belangrijk. We hebben de do’s en dont’s voor je op een rij gezet:

① Check de panelen regelmatig op hardnekkig vuil en maak ze ca. 2 à 3 keer per jaar schoon. Zeker het begin van de lente, als het aantal zonuren weer toeneemt, is een goed moment voor het reinigen van de panelen.
② Maak de panelen schoon op een tijdstip dat de panelen zijn afgekoeld, dus ‘smorgens vroeg of in de avond.
③ Let goed op de grootste boosdoeners, namelijk vogelpoep, bladeren en mos en schrob deze er voorzichtig af. Als je beschadigingen constateert raadpleeg dan je installateur.
④ Schoonmaken kan het beste met zacht (regen)water en een zachte doek of spons. Gebruik absoluut geen reinigings- en schuurmiddelen, hogedrukreiniger, ontvetter en/of krabbers.
⑤ Zorg voor je eigen veiligheid. Kun je er niet goed bij? Probeer het eerst met de tuinslang vanaf de grond en schakel anders een professional in.
⑥ Naast de periodieke schoonmaak is het aan te raden om je zonnepanelen eens in de 3 jaar te laten inspecteren op defecten en beschadigingen. Zo blijven de panelen nog jaren lang het zonnetje bij jou in huis halen!

Heb je nog vragen naar aanleiding van bovenstaande artikel? We beantwoorden ze graag!

Comments are closed.